Wat je ABSOLUUT moet weten over je comfortzone
Ieder mens heeft een comfortzone. Het gebied waarin je je als een vis in het water voelt. Het voelt prettig, voorspelbaar en vooral HEEL veilig.
Wat is een comfortzone nu eigenlijk?
Een comfortzone is een zone die staat voor een bepaalde hoeveelheid overvloed in de vorm van bijvoorbeeld geld of liefde. Een comfortzone heeft een minimum en een maximum. Als je onder het minimum van je comfortzone zit, dan voel je je vaak angstig en je ervaart gebrek. Als je boven de grens van je comfortzone zit, kun je je schuldig gaan voelen of je ervaart ongemak.
Omdat we ons onder het minimum angstig en boven ons maximum ongemakkelijk voelen, hebben we de neiging om binnen deze veilige grenzen te blijven. Echter zolang je binnen deze zone blijft om je gevoel van ongemak te voorkomen, creëer je je eigen beperkingen en houd je de natuurlijke stroom van overvloed tegen.
Het bijzondere aan de comfortzone is dat het de grote verbanden aan het licht brengt. Alles wat buiten jouw zone valt, voelt aan als een tekort of juist als zeer overdreven. Zodra je je binnen de grenzen van je eigen comfortzone begeeft, voel je je gelijk thuis. Als je door omstandigheden of door eigen keuze verder gaat dan de gevoelsmatige grenzen van je zone, dan zal je weerstand voelen.
De comfortzone in relatie tot anderen
Stel dat je een bepaalde omzet of salaris als minimum ziet dan zal je iedereen die minder verdient als “armer” zien. Ook als je een bepaalde hoeveelheid liefde in een relatie terug wilt zien dan zal je elke relatie die er anders uitziet, meteen beoordelen naar die norm. Dit geldt uiteraard ook voor alles dat boven je maximum zit. Dit voelt ongemakkelijk omdat je simpelweg niet meer energie verdragen kunt.
Stel dat je bedrijf ineens heel snel groeit en je 10 keer meer omzet draait dan je verwacht , dan ontstaat er een situatie waarbij je aan de ene kant heel blij bent en aan de andere kant ongemak en onwennigheid ervaart. Dit komt omdat de energie waar je de verantwoordelijkheid over draagt groter is dan jouw comfortzone. Een deel van jou zal dan onbewust alles op alles zetten om het óf kwijt te raken óf er zo min mogelijk van te kunnen genieten.
Vasthouden aan je comfortzone
Het angstvallig vasthouden aan de comfortzone die je hebt “meegekregen” beperkt je niet alleen maar zorgt er ook voor dat je je niet “thuis” voelt tussen mensen die bijvoorbeeld hoger opgeleid of rijker zijn dan jij. Hierdoor kan het zijn dat je je ergert aan rijke mensen of dat je vaak denkt om voor jezelf te beginnen maar er nooit toe komt.
Daarnaast bepaalt de comfortzone ook hoe je staat tegenover de maatschappij als geheel. Dus bijvoorbeeld de politiek of de Belastingdienst. Hoe kleiner de zone, hoe meer wantrouwen er is richting instanties. Alsof ze alleen maar kwade bedoelingen zouden hebben.
Stretch je comfortzone oefening
Er werd altijd gedacht dat je comfortzone zich aanpast aan de hoeveelheid energie die je tot je beschikking hebt. De natuurwetten werken echter precies andersom. De hoeveelheid energie wordt gelijk aan jouw comfortzone. De volgende oefening is bedoeld om je te laten voelen waar jouw zone begint en waar deze eindigt.
Lees de oefening eerst helemaal door en let op de signalen van je mind en je lichaam. Ervaar je spanning, afkeuring of vind je het juist overdreven?
Ga in gedachten of in het echt een paar keer uit eten bij een restaurant.
De eerste dag ga je uit eten bij een eenvoudig tentje.
De dag erna ga je naar een middenklasse restaurant en weer een dag later naar een iets luxere.
Op de laatste dag ga je naar een sterrenrestaurant. Je kleedt je in galakleding en laat je als een koning(in) behandelen. Obers komen aangesneld om je op je wenken te bedienen. Je bestelt de duurste wijnen van de kaart en het diner bestaat uit meerdere gangen.
Op welke momenten voel je je ongemakkelijk en wanneer voel je je als een vis in het water? Een gevoel van ongemak geeft duidelijk aan dat je ergens tegen de grenzen van je comfortzone aanloopt. Als je je helemaal thuis voelt, dan zit je in je comfortzone. Als je één van deze gelegenheden als “niet gewoon” of “niet haalbaar” bestempelt, valt deze duidelijk buiten jouw comfortzone.
Ik wil je uitdagen om jouw comfortzone uit te breiden. Ga de komende tijd oefenen om ervoor te zorgen dat je je ook gemakkelijk en helemaal “thuis” voelt in een sterrenrestaurant. Het is niet omdat dit “beter” is dan de rest (een eenvoudig restaurant met superlekker eten is ook heel fijn) maar omdat je zo kunt voelen dat die overvloed ook een deel van jou mag zijn zonder je ongemakkelijk te voelen. Zo leer je dat er geen verschil is tussen jou en al die andere mensen die zich naar jouw idee op een ander niveau bevinden. Het vergroten van je comfortzone is belangrijk omdat het je in staat stelt alle aspecten van de maatschappij te integreren in je bestaan. Maak die andere wereld die gevoelsmatig misschien ver van je afstaat ook de jouwe. Wen er aan dat die wereld een deel is van jou en jij een deel bent van die wereld.
Saskia van Velden is eigenaar van “Saskia van Velden Coaching en Advies” en helpt ondernemers bij hun financiële ontwikkeling en bewustzijnsgroei zodat ze hun bedrijf kunnen laten groeien en financieel zorgeloos kunnen zijn. Voor meer informatie ga je naar www.saskiavanvelden.nl.
Mocht je iemand kennen voor wie dit artikel interessant is, stuur deze dan door. Alvast bedankt!