Investeer met lef en vertrouwen in 7 stappen

Het doen van investeringen is essentieel om je bedrijf te laten groeien. Tegelijkertijd kan het ook heel spannend zijn en kun je je vertwijfelt afvragen of je er wel goed aan doet.

Toch kun je met vrij grote zekerheid weten of een investering jou gaat brengen wat je er van hoopt door onderstaande stappen te volgen

 

1. Past deze investering bij mij op dit moment

De allereerste vraag die je jezelf moet stellen is of dit een investering is die op dit moment bij jou en je bedrijf past. Kun je met deze investering de door jou gewenste doelen behalen?
Zo ja, ga dan verder kijken. Zo nee, wees dan eerlijk naar jezelf en doe het niet. Investeren is belangrijk maar investeren om te investeren is zonde van je tijd en energie.

 

2. Kan ik de investering betalen

De tweede belangrijke vraag is of de investering financieel haalbaar is. Zorg dat je altijd inzicht heb in je financiën en weet hoeveel geld er beschikbaar is voor het doen van investeringen. Is er geen geld beschikbaar of weet je dit niet zeker; doorloop dan de volgende stappen maar zeg pas onherroepelijk “ja” als je zeker weet hoe je de investering (met behulp van derden gaat) financieren.

3. Wat gaat de investering me opleveren

Investeringen kosten geld maar het gaat natuurlijk om wat ze opleveren. Een investering waarvan je met vrij grote zekerheid kunt voorspellen dat het een hogere winst op gaat leveren, is interessant. Kijk daarbij naar het rendement van je investering. Hoeveel levert het op en hoelang duurt het voordat je de investering terug hebt verdient.

 

4. Investeer nooit meer dan je je kunt veroorloven te verliezen

Investeringen leveren niet altijd het gewenste resultaat op. Veel ondernemers denken daar liever niet aan. Ze vinden het prettiger om zich te focussen op dat wat ze willen bereiken. Toch is het verstandig om je af te vragen wat er gebeurt als je het gewenste resultaat niet haalt. Zeker als het om grote investeringen gaat. Betekent dit dat je bedrijf in de problemen komt. Of erger, dat je persoonlijk in de problemen komt omdat je al je spaargeld in de investering hebt gestopt. Neem in je overweging dus ook het “worst case” scenario mee en kijk hoe acceptabel dit is. Zijn de gevolgen zeer nadelig, kijk dan naar andere mogelijkheden. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Laat je wat dat betreft niets aanpraten.

 

5. Waar ligt je stresspunt

Om goed te kunnen investeren, is het belangrijk dat je jezelf goed kent. In hoeverre haalt de investering je uit je comfortzone en hoe ga je met druk om? Ik haal zelf altijd de beste resultaten als ik medium druk ervaar. Ik mag iets best spannend en oncomfortabel vinden maar ik moet wel het gevoel hebben dat het haalbaar is. Er zijn echter ook mensen die excelleren onder extreme druk. Bij anderen werkt het juist weer verlammend. Wat in dit opzicht voor jou geldt, is dus heel persoonlijk maar wel heel goed om je te realiseren voordat je “ja” tegen een investering zegt.

 

6. Luister naar je intuïtie

Investeren in je bedrijf kan angstgevoelens oproepen. Dat is heel normaal. Laat je echter niet door je angst leiden bij het nemen van een beslissing. Luister naar je intuïtie. Wat zegt je gevoel? Dat is vaak de beste raadgever. Soms kan het zijn dat je gevoel van angst zo groot is dat het lijkt of je deze intuitie niet kunt voelen. Ga dan wat anders doen of slaap er een nachtje over. Laat je onderbewuste het werk doen. De oplossing dient zich vanzelf aan. En als dat zo is, luister er dan ook naar. Ook als de uitkomst je (rationeel) niet bevalt.

 

7. Hoe voelt het om “ja” tegen de investering te zeggen.

Je hebt een besluit genomen en zegt “ja” tegen de investering. Herhaal dit hardop voor jezelf Hoe voelt dit? Een belangrijke investering kan nog steeds spannend voelen maar als het goed is, voel je nu ook rust. Als dat niet zo is en de paniek slaat toe, ga dan weer naar je intuitie en kijk of je deze goed hebt geïnterpreteerd. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de investering op zich goed is maar dat het nu geen goed moment voor je is (niet te verwarren met “nee” zeggen vanuit angst). In dat geval kun je alsnog “ja” zeggen als het moment wel daar is.

Als je “nee” hebt gezegd tegen de investering herhaal je hetzelfde scenario. Bij paniek keer je terug naar je intuitie.

 

Het trainen van je interne raadgever kan je sowieso behoeden voor veel onnodige ellende dus hoe beter je er in wordt, hoe meer je er in lastige situaties gebruik van kunt maken.

 

Saskia van Velden is eigenaar van “Saskia van Velden Coaching en Advies” en helpt ondernemers grip te krijgen op hun financiën zodat ze hun bedrijf kunnen laten groeien én er goed van kunnen leven. Financiële vrijheid is mogelijk en ik help je graag om dit te bereiken. Voor meer informatie ga je naar www.saskiavanvelden.nl.


Mocht je iemand kennen voor wie dit artikel interessant is, stuur deze dan door. Alvast bedankt.