Hoe je de prijs voor je diensten krijgt die je echt waard bent

 Het is een vraag waar veel van mijn klanten mee worstelen en waar ze allemaal het antwoord op willen weten:

"Hoe bepaal ik de juiste prijs voor mijn diensten en hoe zorg ik ervoor dat mensen dit ook gaan betalen? "

Het antwoord is simpel: Door te zorgen dat je (eigen) waarde resoneert met je prijzen

Ik zie maar al te vaak dat mensen prijzen voor hun diensten vragen die niet resoneren met hoe ze zich voelen. En dat is zo zonde want klanten kopen dan niets bij je. Ook niet als je je diensten bijna gratis aanbiedt (juist niet maar dat is weer een ander verhaal) . Een klant wordt aangetrokken op jouw energie en pas in tweede instantie op de prijs of kwaliteit van je dienst.

Als die energie (onbewust) schaarste uitstraalt dan haakt een groot deel van je potentiele klanten af omdat ze dit voelen. Ook dit gaat vaak onbewust. Hierdoor blijf jij met een kater achter. Want je hebt heel veel energie gestoken in de ontwikkeling van je producten en diensten en ze zijn ook goed maar vervolgens gebeurt er niets of te weinig. Terwijl je wél heel graag wilt dat klanten bij je kopen.

Als jij graag wilt dat je prijzen resoneren met je eigenwaarde zijn er 3 dingen waar je op moet letten

1. Zorg dat je prijzen overeenstemmen met datgene wat jij nodig hebt om helemaal blij en gelukkig te zijn.

Als je weet hoeveel inkomen je maandelijks nodig hebt om helemaal datgene te kunnen doen waar jij gelukkig van wordt. Dan weet je ook hoeveel omzet je per jaar nodig hebt. Als je vervolgens weet hoeveel kosten je hebt om je producten en diensten te kunnen aanbieden dan weet je ook de prijs waartegen je jouw product of dienst moet aanbieden aan je klanten. Ga je hier onder zitten dan weet je dat je gaat inleveren op het inkomen dat jou gelukkig maakt.

Als dit proces onbewust gebeurt omdat je prijzen niet gebaseerd zijn op een systeem dan ga je schaarste uitstralen en dat merken je klanten die hier vervolgens op gaan reageren (vaak door "lastige vragen" te stellen of de hoogte van je prijzen in twijfel te trekken). Het gevolg is dat je jezelf steeds ontevredener gaat voelen omdat je niet weet waar dit door komt. Hierdoor kom je in een neerwaartse spiraal terecht waar je vervolgens moeilijk uit komt.

2. Gebruik de Waardecirkel als hulpmiddel om de prijs voor je diensten en producten te vragen die je echt waard bent

Om je te helpen de waarde van je producten en diensten te bepalen, heb ik een oefening voor je die je hierbij kan helpen. Deze oefening gebruik ik voor een groot deel van mijn klanten en is zeer effectief.

Je kunt de Waardecirkel HIER downloaden

 

3. Ga de impact van je waarde voelen

Als je de impact van je waarde weet is het belangrijk dat je hem ook gaat voelen. Als je hem echt voelt, dan straal je dit ook uit. Potentiele klanten vinden dat heel aantrekkelijk omdat ze voelen dat jij hen kunt helpen bij het resultaat dat ze graag willen.

Om je waarde goed te kunnen voelen is het belangrijk dat je in contact staat met jezelf.

Ga zitten op een rustige plek en sluit je ogen. Adem diep in en zachtjes weer uit. Herhaal dit een aantal keer totdat je jezelf tot rust voelt komen. Laat in gedachten de resultaten uit de Waardecirkel helemaal opkomen. Voel wat er in je lichaam gebeurt . Vervolgens neem je één van je producten of diensten in gedachten en de daaraan gekoppelde prijs en voel je vervolgens of dit matcht. Als dit matcht, voelt het alsof je hart een sprongetje maakt en je het liefste je eigen product zou willen kopen . Je wordt dan als het ware een beetje verliefd op je eigen product. Als dit niet zo voelt, ga dan onderzoeken waar dit aan ligt. Is het je prijs? Moet er nog wat aan je product verandert worden zodat de prijs wel klopt? Of is het nog moeilijk om de waarde die je aan anderen biedt te voelen? Blijf hier mee oefenen en blijf dit herhalen. Net zo lang totdat je wel verliefd wordt op je eigen aanbod.

 

Heel veel succes!

 

 

Saskia van Velden is eigenaar van "Saskia van Velden Coaching en Advies" en helpt ondernemers grip te krijgen op hun financiën zodat ze hun bedrijf kunnen laten groeien én er goed van kunnen leven. Financiële vrijheid is mogelijk en ik help je graag om dit te bereiken. Voor meer informatie ga je naar www.saskiavanvelden.nl

 

Mocht je iemand kennen voor wie dit artikel interessant is, stuur deze dan door. Alvast bedankt.