7 tips voor het managen van je vakantiebudget

 

De zomer is weer aangebroken. Voor velen van ons een tijd om onze koffers te pakken en te gaan genieten van een welverdiende vakantie. Heerlijk ontspannen en even alle drukte van het afgelopen jaar achter je laten.

Wellicht herken je het volgende probleem. Bij terugkomst verandert het ontspannen gevoel snel in een kater als blijkt dat de vakantie een aanslag op je financiën is geweest  en je veel meer geld hebt uitgegeven dan de bedoeling was. Vaak ben je nog maanden bezig met bezuinigen om de zaken weer enigszins recht te trekken.

Dit is echter simpelweg te voorkomen door je vakantiebudget te managen tíjdens je vakantie. Zonder dat het je enorm veel tijd hoeft te kosten en zonder dat het ten kostte gaat van je ontspannen vakantiegevoel.Het enige wat je nodig hebt is een pen, een stuk papier en een paar enveloppen.

 

1. bepaal je vakantiebudget

Om te weten wat je kunt uitgeven tijdens je vakantie moet je eerst weten wat je te besteden hebt.

Zorg dat je helder hebt hoeveel vakantiegeld er beschikbaar is. Dit kan bestaan uit het jaarlijkse vakantiegeld aangevuld met spaargeld of bijvoorbeeld de teruggave van de belastingdienst die je voor 1 juli ontvangt.

Als je twee weken op vakantie gaat, bespaar je geld omdat je thuis geen boodschappen hoeft te doen. Stel dat dit €150,00 is. Ook dit geld kun je toevoegen aan je vakantiebudget.

  

2. check of je vakantiebudget realistisch is

Je hebt al je beschikbare geld bij elkaar gesprokkeld maar hoe weet je nu of dit voldoende is voor een ontspannen vakantie?

Stel dat je naar Spanje gaat en daar ben je nog niet eerder geweest. Google dan bv. op “prijspeil Spanje” . Vaak kun je dan voldoende informatie vinden over de kosten van levensonderhoud, autohuur, benzine, tol, campings en hotels. 

Mocht je vakantiebudget niet toereikend zijn, wijzig dan je vakantiebestemming of verkort (twee i.p.v. drie weken) of versober (kamperen i.p.v. een huisje) je vakantie.

  

3. betaal zoveel mogelijk contant

Pin om de paar dagen geld bij een pinautomaat en stop dit in een aparte portemonnee.  Doe al je contante uitgaven met de inhoud van deze portemonnee.

 

4. bewaar de bonnen van je uitgaven

Bewaar de pinbonnen en alle overige bonnen van vb. je creditcard, mastercard etc. Zolang je de pinbonnen bewaart, hoef je de bonnen van je contante uitgaven niet te bewaren. Stop de bonnen per item (pinbonnen, bonnen uitgaven creditcard) in een aparte envelop.

 

5. noteer al je uitgaven op een A4 tje

Verdeel een A4 tje in 4 kolommen. Zet bovenaan je vakantiebudget (reeds gemaakte kosten  voor je vakantie zoals vliegtickets  haal je hier vanaf). Vervolgens  maak je een kolom “pinbonnen”,  “creditcard”, “reserveringen” en “inhoud portemonnee”.  Noteer vervolgens al je uitgaven in de daarvoor bestemde kolom.

Stel je hebt €200 euro gepind (in kolom “pinbonnen”),  €80 betaald voor een hotelovernachting met je creditcard (in kolom “creditcard) , je weet dat je over twee weken €600 moet betalen voor het huisje waar je in verblijft (in kolom “reserveringen”  aangezien dit geld voor een bepaald doel is bestemd) en je hebt nog €65 in je portemonnee zitten ( in kolom “inhoud portemonnee”).

 

6. herhaal dit om de paar dagen

Heb je nieuwe uitgaven, noteer deze dan op je A4tje. Doe dit in ieder geval één keer  per drie dagen. Hoe vaker je het doet, des te minder tijd het kost.

  

7. je beschikbare vakantiebudget is 1+2+3-4

Je bepaalt je vakantiebudget door de kolommen “pinbonnen”, “creditcard” en “reserveringen” bij elkaar op te tellen. Dit verminder je met  “inhoud portemonnee”.  Vervolgens trek je de uitkomst af van je vakantiebudget (het vakantiebudget dat bovenaan je A4je staat).  Zo kun je tijdens je vakantie in de gaten houden of je het wat rustiger aan moet doen of juist voldoende geld te besteden hebt en voorkom je nare verrassingen achteraf.

 

Een fijne vakantie!

 

 

Saskia van Velden is eigenaar van “Saskia van Velden Coaching en Advies” en helpt ondernemers grip te krijgen op hun financiën zodat ze hun bedrijf kunnen laten groeien én er goed van kunnen leven. Financiële vrijheid is mogelijk en ik help je graag om dit te bereiken. Voor meer informatie ga je naar www.saskiavanvelden.nl.


Mocht je iemand kennen voor wie dit artikel interessant is, stuur deze dan door. Alvast bedankt.